|
Tanınmış bir şarkıcımız ( Rahmetli Tanju Okan ) “Benim en iyi dostum içkim
sigaram” diye gönüllerde taht kurmakla beraber, bir erkeğin en iyi dostu
yine de piposudur. Bu dostluk yaşamının en sıkıntılı günlerinde bile
bozulmadan devam eder.
İlk piponun satın alınması ile zevkli bir macera başlamaktadır. Karısının
“ya ben, ya da pipon !” ultimatomu ile karşılaşan pipoya yeni başlayan
erkeğin yapacağı en iyi iş bavulunu toplayıp çekip gitmektir. Çünkü gerçekte
karısı kendisini değil perdelerini tercih etmesini istemektedir. Pipolarla
olan bu dostluk bir ömür boyu devam eder. Pipoya olan düşkünlüklerini
ebediyen devam ettirmek isteyenler ciddi ve kararlı bir şekilde işe
girişmelidir.
Pipo içenler cennetine atılacak ilk adım büyük önem taşır. Ya tütün
imparatorluğunun sarayında bir sevgili olunacak, ya da basit bir tütünkeş
olarak kalınacaktır.
Hatırı sayılacak derecede büyük üne sahip bir Dunhill veya Chataton, CBD
veya Peterson piposu dünyanın bütün tütüncü dükkânlarından kolayca
sağlanabilir. Ancak, her ülkede bu ünlü markalar bulunmayabilir. Ayrıca ucuz
olmadıklarından da herkes bunları satın alamayabilir. Fakat yine de “pipo
var- pipocuk var” gerçeği hatırdan çıkarılmayarak, olanaklı ise, işe
başlarken birinci sınıf bir markanın iyi bir piposu sağlanmalıdır. Ayrıca
alınacak ilk pipo Bruyére ağacından, ağızlığı ise doğal kauçuktan olmalıdır.
Pipoya yeni başlayan biri için tek pipo çok azdır. Pipolarla olan
yaşantımızda bir tek pipoya bağlı kalmamak gerekir. İki adedi ise yeterli
değildir. Üç tanesi idare eder. En azından dört olmalıdır. Yeterli sayıda
pipoya insan asla sahip olamaz. Bütün gün aynı pipoyu tüttüren yeni
meraklının piposu akşama doğru nemlenecek ve çok kötü kokacaktır. En iyi
tütün bile zevk vermeyecektir. Zaten bir tek pipoyu sürekli kullanan biri
zevksizin biridir. Bu nedenle de devamlı pipo içen erkeğin yanında en az iki
piposu bulunmalıdır. Bir tanesi soğumak ve kurumak üzere dinlendirilirken
diğeri kullanılmalıdır. Gün boyunca tüttürülen pipolar akşamları muhakkak
temizlenerek dinlendirilmelidir. Pipo içme zevki arttıkça 4 adet piponun
yetersiz kaldığı görülür ve 7 adet pipoya gerekseme duyulmaya başlanır. Bir
düzineye sahip olunca da artık pipocular sınıfına dahil olmak için yol
yarılandı demektir.
Pipo içmek lüks değildir. Eğer bir gün yolunuz Avrupa’ya, sözgelişi
Almanya’ya düştüğünde her hangi bir tütüncü dükkânında adamın birinin
1.000.- DM’a pipo satın aldığına tanık olursanız emin olunuz ki bu kişi bir
petrol zengini veya milyoner değildir. O bütün bir yıl bir çok
gereksinmelerinden fedakârlık ederek kaliteli bir pipo satın almak için para
biriktirmiş vasat bir pipo meraklısıdır.
Bazıları ucuz ev, ucuz otomobil, ucuz şarap, ucuz tatil, ucuz kadın gibi
ucuz şeylerden hoşlanırlar. Bedava yaşamak isterler. Bu yüzden de ucuz pipo
alırlar. Ancak, bu pipolar kötü ağaçtan yapıldığından kullanışlı
değildirler. Ancak, iyi bir piponun içinde tütünün kokusu, aroması ve tadı
belirir. İçim zevki doğar. Pipoya ilk başlayanlar için alınması gereken orta
ayarda bir pipo Almanya’da 20.- DM ile 30.- DM arasında, yırdumuzda ise 500
– 1000.- TL arasında değişen fiyatlarda satılmaktadır. Ünlü İngiliz firması
GBD’nin 1971 yılında piyasaya çıkardığı “Prince of Wales” marka yeni bir
pipo çeşidi ilk başlayanlar için ideal bir pipodur.
Bugün dünyada en sevilen ve tutulan pipolar Bruyére ağacından yapılanlardır.
Bu cins pipolara İngiltere’de Briar denilmektedir. İnsanlar ağaçtan yapılmış
pipoları XVII. Yüzyıldan beri kullanmaktadırlar. Pipo yapımında önceleri
kayın, ceviz, yabani kiraz gibi ağaçlardan yararlanılırdı. Fakat bu
ağaçlardan yapılan pipolar istenilen içim zevkini vermekten oldukça uzaktı.
1850 yıllarında Fransa’nın Saint Claude-Sur Bienne şehrinde oturanlar o
yörede yetişen bruyére ağacından pipo yaptılar ve tutulduğunu görünce de işi
bir sanayi haline getirdiler.
Bit tür fundalık olan bruyére Akdeniz bitki topluluğundan bodur bir ağaçtır.
Kültür bitkisi olmadığından fidanlıklarda yetiştirilmesine çok çalışıldığı
halde bütün çabalar boşa gitmiştir. Amerikalılar bile Florida da aynı doğa
ve toprak koşullarını uyguladıkları halde yetiştirmeyi başaramamışlardır.
Bruyére; Tunus, Cezayir, Fas, İspanya, İtalya, Dalmaçya, Korsika, Sardunya,
Kanarya Adaları, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde doğada kendi
kendine yetişir. Bu ağacın köklerindeki yumrulardan pipo yapılmaktadır.
Kökler kış başlangıcında sökülerek temizlenir ve yaza kadar saklanmak üzere
yeniden gömülür. Bu arada belli zamanlarda sulanır. Yaz gelince çukurdan
çıkarılarak “Coupeur” denilen mesleğinin ehli ustalarca şekillendirilir. Bu
şekillere “Ebauchons” denir. Bugün dünyada çoğu İtalyan olan 50 kadar meşhur
coupeur vardır. Bu ustalar kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi ve becerilerini
büyük bir sır halinde saklarlar.
Ebauchons’ların 30 ayrı standart büyüklüğü vardır. Ve ayrıca kalitelerine
göre de extra, prima, race, secunda diye dörde ayrılırlar. En kaliteli
pipolar 30 ile 60 senelik ağaçlardan yapılanlardır. Bunlar tabii ki çok
pahalıdır.
Gömülü bulunduğu çukurdan çıkarılan bruyére kökleri bir yıl daha
bekletildikten sonra pipo olmak üzere işlenirler. Yapılan pipolar tekrar bir
kalite kontrolünden geçirilir. İngiltere ve Fransa’da A, B, C, Mixte Anglais,
Mixte Français, ikinci seçim, üçüncü seçim, dördüncü seçim ve artık olmak
üzere 8 kalite çeşidi vardır.
Bütün bu bilgilerden sonra bir pipo alırken ayrıca ağızlığın girdiği yerden
başlayan ve hazneye açılan kanalın çok dar olmamasına dikkat etmek gerekir.
Bu kanalın pipo haznesinin tam dibine yatay olarak açılması gerekir. Kanalın
ağzı eğer hazne tabanından biraz yüksek veya düşük ise piponuz değersiz
demektir. Devamlı olarak dipte nem bırakır.
Pipo ağızda taşınan bir baston olmadığından, alırken dikkatli bir biçimde
yüzümüze yakışanı seçmek gerekir. Bu yüzden de pipo tiplerini, yâni
meraklıların deyimiyle “fassons”ları bilmek gerekir. Briar pipoların klasik
tipleri şunlardır.
1- Billard (Genellikle “London form” diye bilinir) 2- Dublin 3- Pot 4- Stand
up poker 5- Churcwarden 6- Lovat 7- Liverpool (yumurta da denir) 8- Apple 9-
Prince (eskiden domates denirdi)
Yelken kullanırken, golf oynarken, spor arabası kullanırken, kamping
yaparken tercih edilen stortif tipler ise şunlardır:
1- Cad (Haiti) 2- Buldog 3- Bullcap 4- Army 5- Bent Army 6- Bent 7- Bent
Albert 8- Bent Rhodesian 9- Panel Billard 10- Panel Apple 11- Panel Prince
12- Panel Bullcap
Yeni bir pipo bir çocuk gibi eğitilmelidir. İngilizler bu devreye “breaking
in” derler. Birinci Dünya Savaşı’ndan önce zenginler bu eğitim için
uşaklarını görevlendirirlerdi. Yeni pipoya bir de fazladan ağızlık alınır,
bu ekstra ağızlık biraz tütünle beraber uşağa verilirdi. Bu eğitimin amacı
pipoyu yanma sürecine alıştırmaktır. Bruyére ağacı organik bir madde
olduğundan yüksek sıcaklıkta kolayca yanabilir. Yavaş yavaş ve kurala uygun
çekişlerle pipo haznesinin içinde kömürden bir izolasyon tabakası oluşur.
Zamanınızda ise bu işlem Avrupa ve Amerika’nın bir çok tütüncü dükkânlarında
mekanik olarak yapılmaktadır. Bu na ek olarak bazı kimseler yeni pipolarının
içini ayrıca viski, sherry, limon suyu, portakal suyu, bal, rom, siyah bira
veya normal içme suyu ile ovarlar. Bu işlemlerin hiç biri pipoya zarar
vermez. Aksine daha iyi bir içim sevki hazırlar.
Yeni piponuzu ilk kez kullanırken haznenin ancak, bir bölü üçünü doldurun.
Haznenin dibi duman kanalının tıkanmaması için gevşek, yukarı doğru ise sıkı
doldurulmalıdır. Ayrıca pipoyu sol elimizle hafifçe çevirmek gerekir.
Böylelikle tütün daha iyi bir şekilde hazneye yerleşir. Bir nefes çektiğimiz
zaman yavaş bir direnme hissedersek pipomuz iyi doldurulmuş demektir. Artık
tütün ateşlenebilir.
Ateşleme için kibrit kullanılmalıdır. Pipo için özel olarak yapılan gaz
çakmakları da kullanılabilir. Benzinli çakmaklar ise pipoya zararlıdır.
Kibritin alevini tütünün bütün yüzünde gezdirirken, ağızlıktan yavaşça ve
ihtiyatlı olarak nefes çekmek gerekir.
Tütün yanmaya başlar. Pipo tüter ve artık başlanmıştır. Yanan tütün
kabarınca pipo maşası ile hafifçe bastırınız. Yavaş yavaş tüttürmenize
karşın piponuz kızarsa yine maşa ile tütün dikkatlice dibe doğru bastırılır.
Ancak, sıkı bastırmamaya dikkat etmeliyiz. Yoksa tütün sıkışır, pipo söner.
Şunu unutmamak gerekir ki kızan pipo dilinizi yaktığı zaman kabahat pipoda
değil sizdedir.
Sonuç olarak şu kurallara uyduğumuzda pipomuzdan istediğimiz zevki alırız.
1- Pipoyu huzur içinde içmelisiniz. Dumanını yavaş yavaş sanki onunla nefes
alınır gibi çekmelisiniz. Piponuzu zaman zaman ağızdan çıkarınız.
2- Mümkünse birinci kalite pipoları kullanınız ve bunlardan en az 7 tanesine
sahip olunuz. Pipo edinirken asla cimrilik göstererek ucuz olanlardan
almayınız.
3- Yüzünüze uyan bir pipo almaya dikkat ediniz. Bu yüzden bir aynaya bakarak
tipinize en yakışanı seçiniz.
4- Piponuzu asla filmlerdeki gibi ayakkabı topuğu, masa kenarı, kül tablası
gibi sert şeylere vurarak içindekilerini çıkarmayınız.
5- Size sunulan her tütünü piponuza doldurmayınız.
6- İyi ve kaliteli tütün içiniz. Hoşunuza giden iyi ve kaliteli tütünü
bulana kadar arayınız ve deneyiniz. Bulduğunuz zaman stokunuzu imalattan
çıktığındaki gibi taze ve kendi nemini korur halde tutmaya çalışınız.
7- Yanınızda bir pipo maşası ve temizleyicisi bulundurunuz.
8- Piponuza içeceğiniz kadar tütün doldurunuz ve doldurduğunuz tütünün
tümünü içiniz. Piponuzda asla sönmüş tütün bırakmayınız. İyice temizleyerek
kaldırınız. Diğer piponuzu kullanınız.
9- Piponuzun ağızlık kısmını sağa doğru yani saat yönüne, çevirerek hafifçe
çekerek çıkarınız. Pipo sıcakken ağızlık çıkarılmamalıdır. Yine aynı yöne
çevirerek bu sefer hafifçe bastırarak içeri sokunuz.
10- Piponuzu daima temiz tutunuz
Bir çok pipo yapan kurum vardır. Fakat yüksek kalitesi ile aşağıdaki
markalar belirgin bir üstünlük göstermektedir.
Danimarka : Stanwell
Almanya : Vauen, Oldenkott, Dobbelmann, Donikotea
İtalya : Savinelli, Tagliabu
Belçika : Hilson
ABD : Kaywoodie
İngiltere : Dunhill, Charaton, GBD, BBB, Parker, Peterson, Orlik, Lomoy,
Loewe Livic, Ben Wade
Fransa : Dr. Plumb, Ropp, Chap, Butz-Choquin, Chacom, Jeantet
|
|