|   | 
            
  
    | 
    
    
    
    Emre Taştekin | 
    
    29.01.2005 | 
    
    merhabalar burak 
    bey tavsiyenize uyup beyaz yıldız şahin pipo aldım ve şunuda anladım ki 
    pipodan pipoya çok fark var hem zarafet yönünden hem içim yönünden şahin 
    pipo ideal... pipo içmeyede iyice ısınmaya başladım;öğrendim sayılırda 
    siteniz için sizi birkez daha tebrik ediyorum pipoyuda bu site sayesinde 
    tanıdım. NE SİGARA NE PURO TEK DOSTUM PİPO! SAYGILARIMLA! | 
   
  
    | 
    
    
    
    Emre Taştekin | 
    
    11.01.2005 | 
    
    Siteniz için sizi 
    tebrik ediyorum. Çok güzel bir site olmuş. Ben de pipoya yeni başlayanlardan 
    biriyim. Pipo içimiyle ilgili bir kitap var mı acaba? Birkaç kitapçıya 
    sordum bulamadım! Şimdiden teşekkür ederim. | 
   
  
    | 
    CEVAP | 
    
    
    CEVAP | 
    
    Öncelikle web sitem hakkındaki 
    olumlu görüşünüzden dolayı teşekkür ederim. Sorunuzun yanıtına gelince; Pipo 
    kullanımı ve pipo kültürü hakkında dünya genelinde birçok kitap basılmıştır. 
    Ancak bu kitaplar arasında maalesef Türkçe bir kaynak bulunmamaktadır (en 
    azından ben görmedim ve duymadım). Bu konu üzerinde ben de çalışmaktayım.  
    Bunun yanında piyasada çeşitli broşürler ve kitapçıklar bulunabilmekte. 
    Ancak bunların da bir çoğu satışa yönelik firmaların hizmeti olduğundan. 
    Yanlı yada kafa karıştırıcı bilgiler içerebilmekte. 
    Size tavsiyem şu an için sadece 
    benim web sitemi dikkatlice incelemeniz olacaktır. 
     
    Ayrıca piyasadaki farklı dillerdeki kaynaklara ulaşmak ister iseniz bana 
    yazın. Bu kaynakları sizin için yurtdışından getirtebilirim.  | 
   
  
    | 
     
    
    Esat Bora  | 
    
     
    
    17.04.2004   | 
    
     
    
    Türkiye Pipo Kulübü özellikle İstanbul,Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde 
    üyelere mahsus lokaller açsa ve burada çeşitli etkinlikler düzenlense 
    piposeverler çok sevinir diye düşünüyorum. Ayrıca cool görünmek için pipo 
    içenlere(daha doğrusu içemeyenlere) buradan sesleniyorum: Ya pipoyu düzgün, 
    adabına uygun içmeyi öğrenin, ya da sigarayla yetinin. Piponuz hiç 
    sönmesin...   | 
   
  
    | 
     
    
    Esat Bora  | 
    
     
    
    24.12.2003   | 
    
     
    
    Garo Bey'in görüşüne ben de katılmıyorum. Evet pipo ilk zamanlarda tamamen 
    ciğere çekilerek içilmiş ( hatta şu anda bile ilkel kabilelerde bu yöntem 
    piponun ilk tasarımlarıyla uygulanıyor). Ancak pipo tamamen içe çekilerek 
    içilirse bir içimde 1 paket sigara içmiş gibi zarar verebilir. Aynı durum 
    puro içimi için de geçerlidir. Pipoya baktığımızda diğerlerinden biraz daha 
    farklı bir yerde görmemizin, ve biraz daha saygın bir içim aracı olmasının 
    nedenlerinden biri de bence dumanın gırtlaktan geri döndürülerek 
    içilmesidir. Yeni yılda da piponuzun hiç sönmemesi dileklerimle... 
      | 
   
  
    | 
     
    
    Garo Mirzahanyan  | 
    
     
    
    08.12.2003   | 
    
     
    
    Sitenizi beğendim hoş ve informativ olmuş ancak bir konuda hemfikir değiliz. 
    Pipo dumanının sigara gibi içe "asla içeri "çekilmeyeceği veya sadece ağızda 
    dolaştırılacağına dair. şayet pipo geçmişine bakarsak sigara sarımından çok 
    önce sadece ve sadece dumanı içeri çekip nikotin resorpsyonunu daha fazla 
    sağlamak amaçlı olacağını göreceğiz bu bence hala böyledir... sadece benim 
    kanım bu   | 
   
  
    | 
     
    
    CEVAP   | 
    
     
    
    CEVAP   | 
    
     
    
    Sizin söylediğiniz gibi geçmişte pipo kullanımı sadece nikotin tüketim aracı 
    olarak görülmüş ve bu amaçla kullanılmıştır. Ancak daha sonraları, özellikle 
    1800 lü yılların başında ve özellikle İngiliz pipo kullanıcıları arasında bu 
    olgudan uzaklaşılarak pipoya daha farklı bakılmaya başlanmış ve bu çerçevede 
    arayış içine girilmiştir. Bunun sonucu olarak değişik tütünler kullanılmış, 
    aromalandırma işlemlerinde çeşitlilikler başlamış ve harman tütün 
    arayışlarına girişilmiştir. Bu arayışlar içerisinde pipo içim teknikleri de 
    değişiklikler göstermiş ve türlü şeyler denenmiştir. Bu arayışlar sonucunda 
    ortaya çıkan tabloda, ağırlıklı olarak hemfikir olunan konulardan biri de 
    pipo dumanının ciğerlere çekilmeden damakta tadın alınarak dışarıya atılması 
    sureti ile yapılan içimin daha kaliteli bir içim tadı ve hazı elde edildiği 
    görüşüdür. Bu görüşün kendi kullanımımda da doğruluğunu gördüğümden. Ben de 
    bu görüşü destekliyorum. Bu görüşü destekleyen isimlerden/markalardan 
    bazıları şunlardır. Dunhill, Şahin Pipo, Stanwell, Savinelli…  
    Ben bu görüşü destekliyorum, ancak tercih tabi ki sizin. Benimki sadece bir 
    öneri.   | 
   
  
    | 
     
    
    Halit Debbağ   | 
    
     
    
    29.09.2003   | 
    
     
    
    Öncelikle bu siteyi hazırlayan arkadaşlara sonsuz teşekkürler. Benim 
    sıkıntım şu; çevremde pipo kullanıcısı olmadığı için gidip kimseye 
    soramadım. Captain Black marka aromalı tütün aldım. Pipo içimi için gerekli 
    tüm malzemeleri aldım ama sürekli elimde çakmakla geziyorum bir türlü 
    beceremedim. Daha doğrusu sürekli sönüyor acaba tütün biraz nemli gibi ondan 
    dolayı mı? yada farklı bir sorun mu var? anlayamadığım. Ayrıca tütünü 
    hazneye sert bir şekilde mi yerleştirmeliyim.yoksa bırakıldığı gibi mi 
    kalmalı. Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Hoşça kalın. 
      | 
   
  
    | 
     
    
    CEVAP   | 
    
     
    
    CEVAP   | 
    
     
    
    Tüm pipo malzemelerini almış olmanız çok iyi. Ama şu konulara dikkat; 
    özellikle gerçek anlamda bir piponuz olmalı. Yani 3-5 milyonluk ağaç 
    parçaları olmamalı. Sorunun temeli bu olabilir. Ayrıca pipo tütününü nemli 
    olmalıdır. Makbul olanı budur. Devamlı olarak tütünün sönmesinin başlıca 
    nedenleri şunlardır: Tütünü yanlış doldurmak, tütünü yanlış yakmak ve nefesi 
    ayarlayamamak. Tütün nasıl doldurulur? Tütün şu şekilde doldurulur: Piponun 
    haznesi 3 kademe olarak düşünülmelidir. Alt, orta ve alt üst kısım olarak. 
    Alt kısım, bastırılmadan doldurulur. Orta kısım, parmak ile hafifçe 
    bastırılır. Üst kısım, parmak ile sıkıca ama çok zorlamadan bastırılır. Daha 
    sonra pipo kaşığı ile haznenin ortasına gelecek şekilde tütünün ortasından 
    bir hava deliği açılır. Daha sonra tütün parmak ile hafifçe bastırılır ve 
    üst kısmın olabildiğince düz hale gelmesi sağlanır. Ayrıca benim şahsi 
    tavsiyem, daha sonra avucunuzu piponun haznesinin üstüne kapayarak 
    ağızlıktan nefesinizi çekip elinizi çekip çekmediğini kontrol edin. Eğer 
    çekmiyorsa yeniden hava deliği açın. Çok çekiyorsa tütünü tekrar sıkıca 
    bastırın. Orta şiddette bir çekim var ise tam kıvamına gelmiş demektir. 
    Tütün nasıl yakılır? Yukarıda bahsedilen kurallara uygun olarak tütünü 
    doldurduktan sonra, açmış olduğunuz hava deliğinden başlayarak daireler 
    çizecek şekilde tütünün tüm üst kısmını yakın. Yakmak için sadece pipo için 
    özel olarak yapılan pipo çakmakları kullanın. Yada kibrit kullanın. Ama 
    kesinlikle normal çakmaklar kullanmayın. Normal çakmaklar hem elinizi yakar 
    hem de piponun ağacına zarar verebilir.   | 
   
  
    | 
     
    
    Murat Utkucu   | 
    
     
    
    28.09.2003   | 
    
     
    
    Sayın Burak Demir, Yıllar önce içtiğim ve ne yazık ki Türkiye'de bulunmayan 
    bir tütün markası hakkında internet üzerinde araştırma yaparken sitenize 
    rastladım. Çok heyecanlandım ve fazlasıyla şaşırdım. Heyecanlandım çünkü 
    böylesine kapsamlı ve piponun ruhuna nüfuz eden başka bir site Türkçe 
    internet ortamında henüz ve halâ yok sanıyorum. Bu açıdan tebrikler. 
    Şaşırdım çünkü ana sayfanızın sağ tarafında bana ait bir söz kocaman 
    puntolarla sitenizi süslüyordu. "Pipogaminin ahlaki dayanağından" söz 
    ediyorum. Bu deyimin mucidi bendenizim efendim. Sanıyorum 1997 yılıydı. 
    İstanbul'da ilginç pipolar bulmak üzere gittiğim Şahin Pipolarının 
    Beyazıt'taki ofisinde bana yakın ilgi gösteren Ahmet Şahin'e, İzmir'e 
    döndüğümde Kazancakis'in ünlü eseri Zorba'da geçen pipo ile ilgili çok hoş 
    bir pasajı göndermiştim. Pasajın başına da romandaki anlatımla bütünleşecek 
    bir başlık ararken pipo ile evlenmek esprisinden pipogami sözcüğünü üreterek 
    yerleştirmiştim. Hakkını vermek için Roman'daki pasajı bulup bana ileten iş 
    arkadaşım Ahmet Doğan'ın adını anmak istiyorum. Peki bunları yazmamın sebebi 
    ne! Yanıt kısa aslında. Sevgili Şahin Pipoları, onlara gönderdiğimiz bu 
    pasaj ve başlığı bir broşürlerinde yayımladılar ama bizden hiç bahsetmediler 
    bu broşürlerinde. Üzüldük elbette. Emek harcamıştık. Emeğimize bir vefa 
    gerekmezmiydi diye düşündük. Eğer bir güzellik ortaya konuyorsa koyan ya da 
    katkı sunan kişi ya da kişileri de anmak bir saygı gereği olsa gerek. Ortaya 
    konan basit bir şey olsa dahî. Şimdi bu satırları yazarak o zaman Şahin 
    Pipolarına yapmadığımız hatırlatmayı size yapmış oluyoruz. Bu arada yedi yıl 
    önce Şahin pipolarına çektiğimiz faks arşivimizde olsa gerek. Gerekirse 
    çıkartabilirim. Sitenize dönersek, gerçekten heyecan verici, daha 
    detaylarına vakıf olamadım. Teknik ve teorik bilgi açıdan tatmin edici bir 
    çalışma çıkmış ortaya. Bu kadar çok pipo içicisinin bulunduğu bir ülkede, 
    "piponun sosyal hayatı"na ilişkin web ortamındaki bu zayıflık üzücü ve 
    şaşırtıcı. Özellikle piponun "okumuş"ların tercihi olduğu düşünüldüğünde bu 
    durum daha da ilginç görünüyor. Son olarak bir soru: Sizi keşfetmemi 
    sağlayan tütünün adı Skandinavik'ti. Bu tütünü Türkiye'de bulabilmem mümkün 
    mü? Captan Black'ten çok daha hoş bir içimi ve aroması olan bu tütünle Türk 
    pipo tiryakilerinin tanışma olanaklarının olmamasının bir şansızlık olduğunu 
    düşünüyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Saygılarımla, Murat 
    Utkucu   | 
   
  
    | 
     
    
    Esat Bora   | 
    
     
    
    22.09.2003   | 
    
     
    
    Siteye yeni eklenen bölümler bir harika olmuş, teşekkürler Burak Demir. 
    Alışveriş sayfasında pipolarla ilgili oldukça güzel ve yararlı bilgiler var.
      | 
   
  
    | 
     
    
    Barış Çakmur   | 
    
     
    
    28.08.2003   | 
    
     
    
    
    http://www.pipes.org/Articles/PipeSweet.html Bu adreste pipoyla ilgili 
    oldukça önemli bir yazı var. Çevirecek fırsatım olmadı. Şu an için 
    ingilizcesi olanlar bu yazıyı okumalılar diye düşünüyorum. Yazı, eskimiş, ya 
    da "tadı bozulmuş" bir piponun tekrar eski kıvamına getirilmesi ile ilgili 
    bir yöntemi anlatılıyor. 25 yıldır kullanılan ve "fazla bilinmeyen" bu 
    yöntemi ben denedim ve sonuçları gerçekten olumlu. Şu an için tümünü 
    çevirmem mümkün değil ama özetlemek gerekirse; pipoda zamanla oluşan ve 
    tütünlerin içindeki maddeler ve piponun kendisinin birleşimi ile ortaya 
    çıkan yağ ve bunun yine zamanla kalıcı bir kötü kokuya neden olması dahası 
    bu kokunun piponun içinde oluşan "cake" tabir edilen karbon tabakaya da 
    sızması ile kalıcalaşmasından söz ediyor yazı. Yapılacak işlem (dikkatli 
    olmak gerekiyor): 1. ağızlığı çıkarın 2. hazneyi iyotsuz tuz ile doldurun 3. 
    bir damlalık veya enjektör yardımıyla tuz ıslanana kadar 15-20 damla veya 
    daha fazla saf alkol damlatın (ben konyak kullandım) 4. alkolün taşmamasına 
    ve ağızlığa giden kanaldan sızmamasına dikkat edin ya da en iyisi burayı 
    temizleme çubuğu veya kağıt havlu parçası ile tıkayın 5. ve kuruyana kadar 
    (8 saat 48 saat arası) bekleyin 6. kuruduğunda bahsedilen kötü koku ve 
    yağlar tuza yapışmış olacak ve bu suzu sabırla son parçasına kadar 
    temizleyin 7. bu işlem "cake" tabir edilen karbon tabakasına zarar vermiyor. 
    Temizlerken de bu tabakayı fazla kazımamaya özen gösterin Ben denedim. 
    Dikkatli yaparsanız size de tavsiye ederim.   | 
   
  
    | 
     
    
    Nejat Güç   | 
    
     
    
    27.08.2003   | 
    
     
    
    Sitenizi çok beğendim, tebrik ederim. Yıllardan beri hep pipo kullanmayı 
    hayal ederim ama münferit bir iki içişin dışında gerçek bir içici olmak hiç 
    bir zaman kısmet olmadı. Sitenizi okuduktan sonra pipoya ciddi bir biçimde 
    başlamaya karar verdim. Ama şu anda sadece uyduruk bir pipom var... 
    Sorularım; o kadar çok tütün markası var ki ben hangisini kullanayım? Türk 
    kahvesini çok seviyorum, ona en iyi hangisi eşlik edebilir? Hafif, damakta 
    çikolatayı andıran bir tat bırakan çok hoş bir kokusu olan ve fiyatı da ucuz 
    bir tütün... Bir de İstanbul`da sosyetik olmayan, fiyatları ehven, acemi 
    müşteriyi yolunacak kaz gibi görmeyen bir dükkanın adını verirseniz 
    sevinirim. Çünkü öyle zengin bir adam değilim ancak kısıtlı bir harcama 
    yapabilirim. Yardımlarınız için teşekkür ederim, saygı ve sevgilerimi 
    sunarım.   | 
   
  
    | 
     
    
    Kemal Başkaya   | 
    
     
    
    18.07.2003   | 
    
     
    
    Türkiyemizde tütünün neden ihraç edilmek zorunda kalındığını tütün 
    yönetmeliğini okuyunca anladım ve 150 ton işleme zorunluluğunu görünce buna 
    hiçbir üreticinin yanaşamayacağını anladım. Evet çağımızda birçok zararlı 
    ürün var.Örneğin hormonlu gıdalar,örneğin trafik, elektronik kirlilik vs.vs. 
    Tütün ün yararından kimse söz etmez.Elbette tartışmasız aşırıya kaçıldığında 
    her şey zararlıdır. Ancak sınırlı sayıda içilen günün veya olayların 
    stresinden kurtulmayı amaçlayan pipomun kime zararı var. Hal böyle iken, 
    ülkemdeki tütünü örneğin 100 kg.yıllık üretmek isteyen girişimciye Avrupa 
    yasaları izin verirken biz neden vermiyoruz. Ben üzerime düşen görevi 
    yaptım.Şahin piponun tütün üretimine destek için ilgili kurumlara mail 
    gönderdim. Dernek üyelerinden de benzeri davranışları bekliyorum.Ülkemize 
    değerlerimize sahip çıkalım.Pipo içen insanlar zevkli ve duyarlıdır, en 
    azından ben öyle düşünüyorum.Şimdiye kadar kavgacı, bencil olanına 
    rastlamadım.Zaten bu tür yapıda olanlar pipo içemezler,çünkü bu bir 
    sanattır.Biliyorsunuz Napolyon da denedi başaramadı... Ayrıca piponun 1980 
    li yıllarda olduğu gibi yaygınlaşması ve toplumumuzun saygılı,kibar,üretken 
    bir toplum olması için çevremizde sigara içenleri, hele şu anlamsız virjinya 
    tütünü kullananları özendirelim.Orijinal pipo çizimleri, hatta üretimlerini 
    destekleyelim.Bizim ustalarımız çok daha yetenekli.   | 
   
  
    | 
     
    
    Şemin Alp Tunçer   | 
    
     
    
    16.07.2003   | 
    
     
    
    Harika bir site olmuş ellerinize sağlık, bildiğim sandığımı bazı şeyleri ve 
    de özellikle tütün önerilerinizi ciddi olarak değerlendireceğim sevgiler...
      | 
   
  
    | 
     
    
    Kemal Başkaya   | 
    
     
    
    09.07.2003   | 
    
     
    
    Burak seni içtenlikle kutluyorum. Siteni çok iyi hazırlamışsın. 20 yıldan 
    fazla süreli pipo tiryakisi olarak dileğim türk tütününün iyi işlenebilmesi. 
    Birçok tütünü kullanmama rağmen Türk tütününün damak zevki çok farklı. Özel 
    girişimin elinde bu değerimizi kendimiz pazarlayabilelim. Ayrıca pipo için 
    değişik ağaçlar ve kökleri araştırılmalıdır.Örneğin görev yaptığım Giresun 
    da şimşir isimli sert ve ateşe dayanıklı ağaç 1950 li yıllarda yöresel 
    ustaların elinde pipo olarak işlenmiş. Ayrıca Şebinkarahisar bölgesinin 
    tütünü saf haliyle kullanılmış. Yöredeki silah ustaları çok yetenekli, 
    birçok kırık pipom onların yaptığı manda boynuzu ağızlıkla kurtuldu. Bu 
    değerlerimiz işlenmeli diye düşünüyorum. Derslerinde de başarı 
    dileklerimle...   | 
   
  
    | 
     
    
    Onur Tufan   | 
    
     
    
    08.07.2003   | 
    
     
    
    İyi akşamlar, ben uzun yıllardır sigara kullanıcısıyım ve pipo kullanmak 
    istiyorum.Tavsiyeleriniz doğrultusunda pipoyu nerden alabilirim.Ve alırsam 
    nasıl kullanırım.Açıkçası elime yüzüme bulaştırmaktan korkuyorum.Çevremde 
    herhangi bir pipo kullanıcısı da olmadığı için size sormayı uygun 
    gördüm.Şimdiden teşekkür ederim. Onur   | 
   
  
    | 
     
    
    Esat Bora   | 
    
     
    
    09.06.2003   | 
    
     
    
    Önceki tavsiyeme Burak Demir karşı çıkmış ama bu tavsiyeme karşı çıkacağını 
    sanmıyorum. Yeni başlayan arkadaşlar ucuz diye sokak tezgahlarından tütün 
    almayın, bütün gün güneş gören tütün tüm kalitesini kaybediyor, onun için 
    madem ki pipo bir zevk işi zevkinizi zehir etmeyin biraz daha paranıza kıyıp 
    bu sitede önerilen dükkanlardan tütünlerinizi satın alın. Piponuzun hiç 
    sönmemesi, hep tütmesi dileklerimle...   | 
   
 
             | 
              |