|
Emre Taştekin |
29.01.2005 |
merhabalar burak
bey tavsiyenize uyup beyaz yıldız şahin pipo aldım ve şunuda anladım ki
pipodan pipoya çok fark var hem zarafet yönünden hem içim yönünden şahin
pipo ideal... pipo içmeyede iyice ısınmaya başladım;öğrendim sayılırda
siteniz için sizi birkez daha tebrik ediyorum pipoyuda bu site sayesinde
tanıdım. NE SİGARA NE PURO TEK DOSTUM PİPO! SAYGILARIMLA! |
Emre Taştekin |
11.01.2005 |
Siteniz için sizi
tebrik ediyorum. Çok güzel bir site olmuş. Ben de pipoya yeni başlayanlardan
biriyim. Pipo içimiyle ilgili bir kitap var mı acaba? Birkaç kitapçıya
sordum bulamadım! Şimdiden teşekkür ederim. |
CEVAP |
CEVAP |
Öncelikle web sitem hakkındaki
olumlu görüşünüzden dolayı teşekkür ederim. Sorunuzun yanıtına gelince; Pipo
kullanımı ve pipo kültürü hakkında dünya genelinde birçok kitap basılmıştır.
Ancak bu kitaplar arasında maalesef Türkçe bir kaynak bulunmamaktadır (en
azından ben görmedim ve duymadım). Bu konu üzerinde ben de çalışmaktayım.
Bunun yanında piyasada çeşitli broşürler ve kitapçıklar bulunabilmekte.
Ancak bunların da bir çoğu satışa yönelik firmaların hizmeti olduğundan.
Yanlı yada kafa karıştırıcı bilgiler içerebilmekte.
Size tavsiyem şu an için sadece
benim web sitemi dikkatlice incelemeniz olacaktır.
Ayrıca piyasadaki farklı dillerdeki kaynaklara ulaşmak ister iseniz bana
yazın. Bu kaynakları sizin için yurtdışından getirtebilirim. |
Esat Bora |
17.04.2004 |
Türkiye Pipo Kulübü özellikle İstanbul,Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde
üyelere mahsus lokaller açsa ve burada çeşitli etkinlikler düzenlense
piposeverler çok sevinir diye düşünüyorum. Ayrıca cool görünmek için pipo
içenlere(daha doğrusu içemeyenlere) buradan sesleniyorum: Ya pipoyu düzgün,
adabına uygun içmeyi öğrenin, ya da sigarayla yetinin. Piponuz hiç
sönmesin... |
Esat Bora |
24.12.2003 |
Garo Bey'in görüşüne ben de katılmıyorum. Evet pipo ilk zamanlarda tamamen
ciğere çekilerek içilmiş ( hatta şu anda bile ilkel kabilelerde bu yöntem
piponun ilk tasarımlarıyla uygulanıyor). Ancak pipo tamamen içe çekilerek
içilirse bir içimde 1 paket sigara içmiş gibi zarar verebilir. Aynı durum
puro içimi için de geçerlidir. Pipoya baktığımızda diğerlerinden biraz daha
farklı bir yerde görmemizin, ve biraz daha saygın bir içim aracı olmasının
nedenlerinden biri de bence dumanın gırtlaktan geri döndürülerek
içilmesidir. Yeni yılda da piponuzun hiç sönmemesi dileklerimle...
|
Garo Mirzahanyan |
08.12.2003 |
Sitenizi beğendim hoş ve informativ olmuş ancak bir konuda hemfikir değiliz.
Pipo dumanının sigara gibi içe "asla içeri "çekilmeyeceği veya sadece ağızda
dolaştırılacağına dair. şayet pipo geçmişine bakarsak sigara sarımından çok
önce sadece ve sadece dumanı içeri çekip nikotin resorpsyonunu daha fazla
sağlamak amaçlı olacağını göreceğiz bu bence hala böyledir... sadece benim
kanım bu |
CEVAP |
CEVAP |
Sizin söylediğiniz gibi geçmişte pipo kullanımı sadece nikotin tüketim aracı
olarak görülmüş ve bu amaçla kullanılmıştır. Ancak daha sonraları, özellikle
1800 lü yılların başında ve özellikle İngiliz pipo kullanıcıları arasında bu
olgudan uzaklaşılarak pipoya daha farklı bakılmaya başlanmış ve bu çerçevede
arayış içine girilmiştir. Bunun sonucu olarak değişik tütünler kullanılmış,
aromalandırma işlemlerinde çeşitlilikler başlamış ve harman tütün
arayışlarına girişilmiştir. Bu arayışlar içerisinde pipo içim teknikleri de
değişiklikler göstermiş ve türlü şeyler denenmiştir. Bu arayışlar sonucunda
ortaya çıkan tabloda, ağırlıklı olarak hemfikir olunan konulardan biri de
pipo dumanının ciğerlere çekilmeden damakta tadın alınarak dışarıya atılması
sureti ile yapılan içimin daha kaliteli bir içim tadı ve hazı elde edildiği
görüşüdür. Bu görüşün kendi kullanımımda da doğruluğunu gördüğümden. Ben de
bu görüşü destekliyorum. Bu görüşü destekleyen isimlerden/markalardan
bazıları şunlardır. Dunhill, Şahin Pipo, Stanwell, Savinelli…
Ben bu görüşü destekliyorum, ancak tercih tabi ki sizin. Benimki sadece bir
öneri. |
Halit Debbağ |
29.09.2003 |
Öncelikle bu siteyi hazırlayan arkadaşlara sonsuz teşekkürler. Benim
sıkıntım şu; çevremde pipo kullanıcısı olmadığı için gidip kimseye
soramadım. Captain Black marka aromalı tütün aldım. Pipo içimi için gerekli
tüm malzemeleri aldım ama sürekli elimde çakmakla geziyorum bir türlü
beceremedim. Daha doğrusu sürekli sönüyor acaba tütün biraz nemli gibi ondan
dolayı mı? yada farklı bir sorun mu var? anlayamadığım. Ayrıca tütünü
hazneye sert bir şekilde mi yerleştirmeliyim.yoksa bırakıldığı gibi mi
kalmalı. Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Hoşça kalın.
|
CEVAP |
CEVAP |
Tüm pipo malzemelerini almış olmanız çok iyi. Ama şu konulara dikkat;
özellikle gerçek anlamda bir piponuz olmalı. Yani 3-5 milyonluk ağaç
parçaları olmamalı. Sorunun temeli bu olabilir. Ayrıca pipo tütününü nemli
olmalıdır. Makbul olanı budur. Devamlı olarak tütünün sönmesinin başlıca
nedenleri şunlardır: Tütünü yanlış doldurmak, tütünü yanlış yakmak ve nefesi
ayarlayamamak. Tütün nasıl doldurulur? Tütün şu şekilde doldurulur: Piponun
haznesi 3 kademe olarak düşünülmelidir. Alt, orta ve alt üst kısım olarak.
Alt kısım, bastırılmadan doldurulur. Orta kısım, parmak ile hafifçe
bastırılır. Üst kısım, parmak ile sıkıca ama çok zorlamadan bastırılır. Daha
sonra pipo kaşığı ile haznenin ortasına gelecek şekilde tütünün ortasından
bir hava deliği açılır. Daha sonra tütün parmak ile hafifçe bastırılır ve
üst kısmın olabildiğince düz hale gelmesi sağlanır. Ayrıca benim şahsi
tavsiyem, daha sonra avucunuzu piponun haznesinin üstüne kapayarak
ağızlıktan nefesinizi çekip elinizi çekip çekmediğini kontrol edin. Eğer
çekmiyorsa yeniden hava deliği açın. Çok çekiyorsa tütünü tekrar sıkıca
bastırın. Orta şiddette bir çekim var ise tam kıvamına gelmiş demektir.
Tütün nasıl yakılır? Yukarıda bahsedilen kurallara uygun olarak tütünü
doldurduktan sonra, açmış olduğunuz hava deliğinden başlayarak daireler
çizecek şekilde tütünün tüm üst kısmını yakın. Yakmak için sadece pipo için
özel olarak yapılan pipo çakmakları kullanın. Yada kibrit kullanın. Ama
kesinlikle normal çakmaklar kullanmayın. Normal çakmaklar hem elinizi yakar
hem de piponun ağacına zarar verebilir. |
Murat Utkucu |
28.09.2003 |
Sayın Burak Demir, Yıllar önce içtiğim ve ne yazık ki Türkiye'de bulunmayan
bir tütün markası hakkında internet üzerinde araştırma yaparken sitenize
rastladım. Çok heyecanlandım ve fazlasıyla şaşırdım. Heyecanlandım çünkü
böylesine kapsamlı ve piponun ruhuna nüfuz eden başka bir site Türkçe
internet ortamında henüz ve halâ yok sanıyorum. Bu açıdan tebrikler.
Şaşırdım çünkü ana sayfanızın sağ tarafında bana ait bir söz kocaman
puntolarla sitenizi süslüyordu. "Pipogaminin ahlaki dayanağından" söz
ediyorum. Bu deyimin mucidi bendenizim efendim. Sanıyorum 1997 yılıydı.
İstanbul'da ilginç pipolar bulmak üzere gittiğim Şahin Pipolarının
Beyazıt'taki ofisinde bana yakın ilgi gösteren Ahmet Şahin'e, İzmir'e
döndüğümde Kazancakis'in ünlü eseri Zorba'da geçen pipo ile ilgili çok hoş
bir pasajı göndermiştim. Pasajın başına da romandaki anlatımla bütünleşecek
bir başlık ararken pipo ile evlenmek esprisinden pipogami sözcüğünü üreterek
yerleştirmiştim. Hakkını vermek için Roman'daki pasajı bulup bana ileten iş
arkadaşım Ahmet Doğan'ın adını anmak istiyorum. Peki bunları yazmamın sebebi
ne! Yanıt kısa aslında. Sevgili Şahin Pipoları, onlara gönderdiğimiz bu
pasaj ve başlığı bir broşürlerinde yayımladılar ama bizden hiç bahsetmediler
bu broşürlerinde. Üzüldük elbette. Emek harcamıştık. Emeğimize bir vefa
gerekmezmiydi diye düşündük. Eğer bir güzellik ortaya konuyorsa koyan ya da
katkı sunan kişi ya da kişileri de anmak bir saygı gereği olsa gerek. Ortaya
konan basit bir şey olsa dahî. Şimdi bu satırları yazarak o zaman Şahin
Pipolarına yapmadığımız hatırlatmayı size yapmış oluyoruz. Bu arada yedi yıl
önce Şahin pipolarına çektiğimiz faks arşivimizde olsa gerek. Gerekirse
çıkartabilirim. Sitenize dönersek, gerçekten heyecan verici, daha
detaylarına vakıf olamadım. Teknik ve teorik bilgi açıdan tatmin edici bir
çalışma çıkmış ortaya. Bu kadar çok pipo içicisinin bulunduğu bir ülkede,
"piponun sosyal hayatı"na ilişkin web ortamındaki bu zayıflık üzücü ve
şaşırtıcı. Özellikle piponun "okumuş"ların tercihi olduğu düşünüldüğünde bu
durum daha da ilginç görünüyor. Son olarak bir soru: Sizi keşfetmemi
sağlayan tütünün adı Skandinavik'ti. Bu tütünü Türkiye'de bulabilmem mümkün
mü? Captan Black'ten çok daha hoş bir içimi ve aroması olan bu tütünle Türk
pipo tiryakilerinin tanışma olanaklarının olmamasının bir şansızlık olduğunu
düşünüyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Saygılarımla, Murat
Utkucu |
Esat Bora |
22.09.2003 |
Siteye yeni eklenen bölümler bir harika olmuş, teşekkürler Burak Demir.
Alışveriş sayfasında pipolarla ilgili oldukça güzel ve yararlı bilgiler var.
|
Barış Çakmur |
28.08.2003 |
http://www.pipes.org/Articles/PipeSweet.html Bu adreste pipoyla ilgili
oldukça önemli bir yazı var. Çevirecek fırsatım olmadı. Şu an için
ingilizcesi olanlar bu yazıyı okumalılar diye düşünüyorum. Yazı, eskimiş, ya
da "tadı bozulmuş" bir piponun tekrar eski kıvamına getirilmesi ile ilgili
bir yöntemi anlatılıyor. 25 yıldır kullanılan ve "fazla bilinmeyen" bu
yöntemi ben denedim ve sonuçları gerçekten olumlu. Şu an için tümünü
çevirmem mümkün değil ama özetlemek gerekirse; pipoda zamanla oluşan ve
tütünlerin içindeki maddeler ve piponun kendisinin birleşimi ile ortaya
çıkan yağ ve bunun yine zamanla kalıcı bir kötü kokuya neden olması dahası
bu kokunun piponun içinde oluşan "cake" tabir edilen karbon tabakaya da
sızması ile kalıcalaşmasından söz ediyor yazı. Yapılacak işlem (dikkatli
olmak gerekiyor): 1. ağızlığı çıkarın 2. hazneyi iyotsuz tuz ile doldurun 3.
bir damlalık veya enjektör yardımıyla tuz ıslanana kadar 15-20 damla veya
daha fazla saf alkol damlatın (ben konyak kullandım) 4. alkolün taşmamasına
ve ağızlığa giden kanaldan sızmamasına dikkat edin ya da en iyisi burayı
temizleme çubuğu veya kağıt havlu parçası ile tıkayın 5. ve kuruyana kadar
(8 saat 48 saat arası) bekleyin 6. kuruduğunda bahsedilen kötü koku ve
yağlar tuza yapışmış olacak ve bu suzu sabırla son parçasına kadar
temizleyin 7. bu işlem "cake" tabir edilen karbon tabakasına zarar vermiyor.
Temizlerken de bu tabakayı fazla kazımamaya özen gösterin Ben denedim.
Dikkatli yaparsanız size de tavsiye ederim. |
Nejat Güç |
27.08.2003 |
Sitenizi çok beğendim, tebrik ederim. Yıllardan beri hep pipo kullanmayı
hayal ederim ama münferit bir iki içişin dışında gerçek bir içici olmak hiç
bir zaman kısmet olmadı. Sitenizi okuduktan sonra pipoya ciddi bir biçimde
başlamaya karar verdim. Ama şu anda sadece uyduruk bir pipom var...
Sorularım; o kadar çok tütün markası var ki ben hangisini kullanayım? Türk
kahvesini çok seviyorum, ona en iyi hangisi eşlik edebilir? Hafif, damakta
çikolatayı andıran bir tat bırakan çok hoş bir kokusu olan ve fiyatı da ucuz
bir tütün... Bir de İstanbul`da sosyetik olmayan, fiyatları ehven, acemi
müşteriyi yolunacak kaz gibi görmeyen bir dükkanın adını verirseniz
sevinirim. Çünkü öyle zengin bir adam değilim ancak kısıtlı bir harcama
yapabilirim. Yardımlarınız için teşekkür ederim, saygı ve sevgilerimi
sunarım. |
Kemal Başkaya |
18.07.2003 |
Türkiyemizde tütünün neden ihraç edilmek zorunda kalındığını tütün
yönetmeliğini okuyunca anladım ve 150 ton işleme zorunluluğunu görünce buna
hiçbir üreticinin yanaşamayacağını anladım. Evet çağımızda birçok zararlı
ürün var.Örneğin hormonlu gıdalar,örneğin trafik, elektronik kirlilik vs.vs.
Tütün ün yararından kimse söz etmez.Elbette tartışmasız aşırıya kaçıldığında
her şey zararlıdır. Ancak sınırlı sayıda içilen günün veya olayların
stresinden kurtulmayı amaçlayan pipomun kime zararı var. Hal böyle iken,
ülkemdeki tütünü örneğin 100 kg.yıllık üretmek isteyen girişimciye Avrupa
yasaları izin verirken biz neden vermiyoruz. Ben üzerime düşen görevi
yaptım.Şahin piponun tütün üretimine destek için ilgili kurumlara mail
gönderdim. Dernek üyelerinden de benzeri davranışları bekliyorum.Ülkemize
değerlerimize sahip çıkalım.Pipo içen insanlar zevkli ve duyarlıdır, en
azından ben öyle düşünüyorum.Şimdiye kadar kavgacı, bencil olanına
rastlamadım.Zaten bu tür yapıda olanlar pipo içemezler,çünkü bu bir
sanattır.Biliyorsunuz Napolyon da denedi başaramadı... Ayrıca piponun 1980
li yıllarda olduğu gibi yaygınlaşması ve toplumumuzun saygılı,kibar,üretken
bir toplum olması için çevremizde sigara içenleri, hele şu anlamsız virjinya
tütünü kullananları özendirelim.Orijinal pipo çizimleri, hatta üretimlerini
destekleyelim.Bizim ustalarımız çok daha yetenekli. |
Şemin Alp Tunçer |
16.07.2003 |
Harika bir site olmuş ellerinize sağlık, bildiğim sandığımı bazı şeyleri ve
de özellikle tütün önerilerinizi ciddi olarak değerlendireceğim sevgiler...
|
Kemal Başkaya |
09.07.2003 |
Burak seni içtenlikle kutluyorum. Siteni çok iyi hazırlamışsın. 20 yıldan
fazla süreli pipo tiryakisi olarak dileğim türk tütününün iyi işlenebilmesi.
Birçok tütünü kullanmama rağmen Türk tütününün damak zevki çok farklı. Özel
girişimin elinde bu değerimizi kendimiz pazarlayabilelim. Ayrıca pipo için
değişik ağaçlar ve kökleri araştırılmalıdır.Örneğin görev yaptığım Giresun
da şimşir isimli sert ve ateşe dayanıklı ağaç 1950 li yıllarda yöresel
ustaların elinde pipo olarak işlenmiş. Ayrıca Şebinkarahisar bölgesinin
tütünü saf haliyle kullanılmış. Yöredeki silah ustaları çok yetenekli,
birçok kırık pipom onların yaptığı manda boynuzu ağızlıkla kurtuldu. Bu
değerlerimiz işlenmeli diye düşünüyorum. Derslerinde de başarı
dileklerimle... |
Onur Tufan |
08.07.2003 |
İyi akşamlar, ben uzun yıllardır sigara kullanıcısıyım ve pipo kullanmak
istiyorum.Tavsiyeleriniz doğrultusunda pipoyu nerden alabilirim.Ve alırsam
nasıl kullanırım.Açıkçası elime yüzüme bulaştırmaktan korkuyorum.Çevremde
herhangi bir pipo kullanıcısı da olmadığı için size sormayı uygun
gördüm.Şimdiden teşekkür ederim. Onur |
Esat Bora |
09.06.2003 |
Önceki tavsiyeme Burak Demir karşı çıkmış ama bu tavsiyeme karşı çıkacağını
sanmıyorum. Yeni başlayan arkadaşlar ucuz diye sokak tezgahlarından tütün
almayın, bütün gün güneş gören tütün tüm kalitesini kaybediyor, onun için
madem ki pipo bir zevk işi zevkinizi zehir etmeyin biraz daha paranıza kıyıp
bu sitede önerilen dükkanlardan tütünlerinizi satın alın. Piponuzun hiç
sönmemesi, hep tütmesi dileklerimle... |
|
|