|
Mustafa Seydioğulları |
23.02.2003 |
Burak Bey,tütün eksperiyim.Sitenizi ilgi ile inceledim. Piponun tütün
mamulleri arasında hatırı sayılır bir yeri ve seçkin bir tiryaki kitlesi
vardır.Tütün ve sigara üzerine haber,şiir,fıkra,karikatür,fotoğraf vb. bilgi
ve belgeleri düzenli şekilde topluyorum.İlgilisi ve meraklısı ile tütün ve
sigara üzerine haberleşebilirim.Tütün Eksperleri Derneği'nin sitesini www.tutuneksper.org.tr
tütün ile ilgisi olanlara tavsiye eder,iyilikler dilerim. msseydi@hotmail.com
|
Erkan Taş |
12.02.2003 |
Bazen düşünüyorum da, hayat sanki bir adamın eline ilk pipoyu alışından son
kez dumanını hissedene kadar geçen bir süre gibi. Önce pipomuzu seçiyoruz,
karakterimiz gibi. Sonra onu tütünle dolduruyoruz, kendimizi donattığımız
olgular gibi. Kimilerimiz güzel ve sağlıklı bir içim için araya değerli bir
yargı koymaya gayret ediyor, kaliteli bir filtre gibi. Kimilerimiz ise hiç
umursamadan piposunu bile temizleme zahmeti göstermiyor, eksiklerini
bulmayıp karakterinden temizlememek gibi... Bazılarımıza, güzel bir pipo
takımı hediye edecek bir büyük nasip oluyor, bazılarımız ise piposunu da onu
nasıl kullanacağını da kendisi kazanmak zorunda. Kimisi piposunu her içimden
sonra dinlendirirken, kimisi önemsemeden iki saatte bir tütünü basıyor,
soğutmadan, dinlendirmeden. Aynı kendimizi hayat boyu önemseyip, aklımızı ve
ruhumuzu uzun vadede dingin kılıp değer vermek ile, sabırsızca anlık
yaşayıp, kendimizi kısa zamanda tüketmemiz arasındaki fark gibi... İşte
böyle, pipo ve hayat. Benzetmelerin de sonu yok, bu yazıyı yazmanın da.
Şimdi, dönüp geçmişe bakıyorum. Bana bir pipo takımı veren ve onu nasıl
kullanacağımı öğreten kimse olmadı. Ne ben asil bir hayat için pipoma özen
göstermekten vazgeçtim, ne de yakınımdakiler beni pipomu umarsızca ve hor
kullanmaya itmekten. İşte hayat, pipomuzu koruma sanatı. Ama kilit nokta
aklın yolu gibi bir. Ne ekersen onu biçersin. Eğer pipona iyi bakar ve ona
değer verirsen, oda sana yıllar boyu güzel tatlar, keyifli içimler sunar.
Aynı insanın kendi bedenine ve karakterine değer vererek onlara yatırım
yapması ve sonra bunun getirilerini, yani başarı ve mutluluğu tatması gibi.
Ne kadar iyi bakılmış pipo, o kadar keyifli bir yaşam. Ne kadar özen
gösterilmiş bir pipo kullanma birikimi, o kadar asil bir yaşam. İşte hayat,
pipoyu yaşatma sanatı. |
Afşin Köker |
12.02.2003 |
İnternette gezinirken acaba pipo hakkında türkçe bir site var mıdır diye
tesadüfen bulduğum bu siteyi doğrusunu isterseniz beklediğimden çok ama çok
doyurucu ve kaliteli olarak değerlendirmek istiyorum. Yürekten kutlarım.
|
Esat Bora |
01.01.2003 |
Öncelikle herkese iyi yıllar diliyorum. Bu site ve kardeş sitesi olan akşamgezmesi.tripod.com sayesinde gerçek bir pipo nasıl içilir öğrendim. İlk
olarak pipo içtiğimde bende de herkes gibi müthiş bir baş dönmesi, mide
bulantısı ve ağzımda acılık oluşmuştu. Ben de "Hadi canım bunun nesinden
zevk alıyorlar" deyip bir süre bırakmıştım. Sonra bu siteler sayesinde
içimden maksimum tadı elde edebilmek için gereken şeyleri öğrendim, ve şu
anda iyi pipoların onlara layık olmaya çalışan bir içicisiyim. Bu sitelerde
emeği bulunan herkese çok teşekkürler. PİPONUZUN HİÇ SÖNMEMESİ, HEP TÜTMESİ
DİLEKLERİMLE... |
Mehmet Talat Evrensay |
21.12.2002 |
PİPO TÜTÜNÜ MAMULLERİ VE ÜRETİMİ Piponun tütün tarihi içinde ilgi çekici
yeri vardır. Çünkü tütün tarzının en eskisidir: M.Ö. 1.yüzyıllarda Güney
Amerika`da Azdek kabilesi tarafından tütünler kurutulup, dövülmüş halde
ilkel bir pipo benzeri çanaklardan içiyorlar. Dolayısıyla tütün tarihinin
kaynağına inildiğinde pipo tüketim biçimi, tütünün ilk kullanış şekli olduğu
görülür. Daha yakın geçmişimize XVII-XVIII. Yüzyıllara bir göz attığımızda
ise Avrupa`da pipo ile tütün tüketiminin Hollandalılar tarafından
yaygınlaştırıldığını, soyluların ve bazı tiryakilerin Hollanda pipolarını
kullandığını tarihi belgelerde görmekteyiz. Piponun kıymetini 1782 yılında
Şair Pfeffel bir şiirinde şöyle dile getirmiş; "ve mükafatımız ben ölürsem,
Türk piposu olsun" Görülüyor ki o yıllarda pipo miras bırakılacak kadar
değerli bir nesne sayılıyormuş. Bugün Dünyada pipo ile tütün tüketimi
3.sırada yer almaktadır. Pipo tütünü olarak kullanılan tütünlerin en büyük
kısmını sakları ile hasat edilen, tepe kırımı tatbik edilen, kapalı
hangarlarda çoğu zaman aroma ve koku verici bitkilerin yakılması ile ateşte
kurutulan tütünler teşkil etmektedir. Dünyada Amerikan harman tipinin ilk
kilometre taşını oluşturan pipo tütünü harman çeşitleri, sayıları sonsuz
denecek kadar fazladır. Ülkemizde pipo tütün üretimi 1950`li yıllar öncesi
başlamıştır ve halen İstanbul Cibali Sigara Fabrikasında pipo tütünü üretimi
yapılmaktadır. Çünkü bizde de bu tütünün tüketimini yapan zevkliler vardır.
Ülkemizin pipo tütünü mamul çeşitleri: a - Türk pipo tütünü b - Yayladağ
pipo tütünü olmak üzere 2 çeşitten oluşmaktadır. Bunların üretim
yöntemlerini incelediğimizde harman uygulamasında aralarında benzer
noktalarla beraber bazı küçük farkların da olduğunu göreceğiz. Tabii her 2
çeşit ayrı ayrı içim zevkine hitap etmektedir. Genelde pipo tütün
harmanları, purolar gibi yanma ürünü olan dumanın reaksiyonu alkali
karakterli oluşur. TÜRK PİPO TÜTÜNÜ Bütünüyle kendi Türk tipi tütünlerimizin
Yayladağ, Bitlis, İzmir ve Adıyaman menşeylerinin Birinci (AG) nevilerinden
oluşan harmandır. Reçete oranları sabit kalmakla beraber örneğin şöyledir;
Menşe Nevi % oranı Yayladağ AG 50 Bitlis AG 22 İzmir AG 12 Adıyaman AG 16
Yanması kötü olan İzmir menşeyi zaman zaman Düzce menşeyiyle
değiştirilmektedir. Bizde pipo tütününün piyasada sürümü az olduğu için
harman miktarları genelde 100 kilogramdan oluşmaktadır. Üretiminde tütünler
önce % 20 oranında tavlandırılır ve damar alma işlemine tabi tutulur.
Uygulama gerek el ile gerekse makine ile yapılır. El ile damar alma
işleminde yapraklar tek, tek sol el ile yaprağın uç kısmından tutulur,
ardından sağ el ile damar ucundan tutular ve sıyrılarak çekilir. Makine ile
damar alma çok daha üretkendir. Büyük miktarda pipo tütünü üreten sanayi
kollarında bu işlem tamamen makine ile yapılmaktadır ve tavlandırılmış
tütünlerin damarları makinelerin tamburalarında bulunan özel tırnaklar
tarafından sıyrılır. Türk pipo üretiminin ikinci aşaması soslamadır. Önce
damarları alınmış tütünler ile ince damarları olan ve damar gerektirmeyen
İzmir, Düzce vb. menşeyler katılarak iyice harmanlanır. Sonra harmanlanmış
tütünler bir sevk bandı ile sos silindirine aktarılır ve sosu verilir.
Soslama, püskürtme yöntemi ile yayılır ve soslanan tütünlerin rutubeti %
18-20 dir. Böylece tütünler özel arabalarda bir dinlendirmeye alınır. Nedeni
muayyen bir sıcaklıkta buharlaştırılarak verilen sosların tütünün bünyesine
tat verici maddelerin iyice yerleştirilmesidir. Dinlenmeden sonra tütünlerin
rutubetinin % 13 - 13.5 düşürülmesine özen gösterilir. Hala Türk pipo
tütününün soslanmasında kullanılan madde çeşitleri ve kullanma oranları
şöyledir. Kullanılan Maddeler Yüzde oranları Meyan balı 2 Keçiboynuzu 0.5
İncir özü 0.5 Bal 2 Benzuat ve süt 0.5 Yanma tozu (Sodyum nitrat) 0.25
Propilen veya dietilen glikol 0.25 Su 7 Not : Bu oranlar harmanın miktarına
değişir ve soslar harmana 28 -29 derece sıcaklıkta ısıtılarak verilir.
Üretimin diğer önemli diğer önemli aşamasıdır. Soslamadan sonra kurutulmuş
ve özel harman arabalarında dinlendirilen tütünler kokulama işinin yapıldığı
yere getirilir. Buradaki tütünler aşağıda belirtilen maddelerden belirtilen
oranlarda hazırlanmış koku karışı püskürtme yöntemi ile kokulanır.
Kullanılan Maddeler Yüzde oranları Prune 6 Rom 3 Cavandısh 2 Propilen glikol
2 Maple 2 Nevy Cut 1.2 Tonga Been 0.6 Fixatör 0.2 Alkol 10.9 Su 3.3 Böylece
kokulanmış tütünler yeniden 1 gün dinlenmeye alınır ve arabaların üstüne
branda örtülür. Dinlendirilmelerinin amacı kokunun mütecanis ve absorbe
edilmesidir. Soslama ve kokulama işlemi bitmiş ve dinlenmiş olan pipoluk
tütünler kıyıma hazırlık olmak üzere 5 er kilo ağırlığında tartılıp şekil
preslerinde preslenir. Sonra şekillendirilen kalıplar yine 24 saat
dinlendirilmek üzere bekleme preslerine konulup sıkıştırılır. Böylece iyice
preslenmiş, sosunu ve kokusunu bünyesine geçirmiş tütün kalıpları bir
giyotin makinası ile 4 eşit parçaya bölünür. Buradan kıyım makinesine
aktarılan tütünler 1- 1.2 mm eninde kıyılırlar. - YAYLADAĞ PİPO TÜTÜN
ÜRETİMİ Yayladağ pipo tütün üretimi fabrikasyonunda Türk pipo tütününe göre
değişen uygulamalar; 1 - harman reçetesi 2 - soslama ve kokulama maddeleri
ile oranları 3 - kokulamadan önce kıyılması 4 - pres kalıplarına
konmayışıdır. Bunların dışında damar almadan ambalaja kadar yapılacak bütün
işlemler Türk pipo tütünü ile aynıdır. Hatta satışı fazla olmadığından
harmanı bile 100 kg üzerinden yapılır. Yayladağ pipo tütünü harmanının tütün
menşeyleri, iştirak oranları şöyle bir reçetede toplanmıştır. Menşey Grad
Yüzde oranı Yayladağ AG 40 Bitlis AG 24 İzmir AG 12 İsli tütün (ithal tütün)
24 Not: İsli tütün, Fire Cured yöntemiyle, yani aroma ve koku verici
ağaçların ateşi ile üzerlerine is sindirilerek kurutulan tütündür. Yayladağ
Pipo Tütünün Sos ve Oranları: Kullanılan Maddeler Yüzde oranları Dietilen
Glikol 2 Bal 1 Pekmez 1 Sodyum Nitrat 0.5 Benzuat 0.25 Su 6 Yayladağ Pipo
Tütünün Koku Maddeleri ve Oranları Kullanılan Maddeler Yüzde oranları Maple
0.15 Rom 0.10 Latakya 0.10 Cavandish 0.075 Su 0.225 Alkol 0.65 Diganoz 2 Her
yapıtın olduğu gibi üretimin son aşaması paketleme ve ambalajdan ibarettir.
Kıyımdan sonra pipoluk tütünler % 14-14.5 tavda ve 50 şer gramlık miktarda
olmak üzere tartılarak, önce tav,sos ve kokusunu kaybetmesi için naylon
torbalara konur. Torbanın ağzı yapıştırılır. Sonra bu torbacıklar kağıttan
pipo dış kılıfına konur. Pipo dış kılıfı katlanarak bir ucundan fiyat pulu
ile yapıştırılır. Ardından 50 şer gramlık pipo poşetlerinde 10 adedi bir
grupman içine konur. Üzerine grupman etiketi yapıştırılır. Sonra 12 adet
grupmanlı pipo 1 adet oluklu karton kutuya yerleştirilip ağzı bant ile
yapıştırılır. Kutu etiketi yapıştırılır. Sonra karton kutu etiketi üzerine
grupman adedi, kilogram cinsi ve üretim tarihi yazılır. Bu durumda kutular
yapışkan kağıt ile çemberlenerek satış için piyasaya verilecek duruma gelmiş
olur. ARKADAŞLAR BİLGİNİZ OLSUN... |
|
|